Sprawdź dostępność
Zyrtec UCB w swojej aptece

6 produktów spożywczych, które wzmacniają odporność

6 produktów spożywczych, które wzmacniają odporność

Zdrowy jadłospis sprzyja odporności, nie tylko u alergików. Jeśli szukasz sposobów na zapobieganie infekcjom, weź pod uwagę zakupy w sklepie spożywczym. Jakie produkty powinny się znaleźć w twoim koszyku?



Czerwona papryka
Jest bogatym źródłem witaminy C, która pomaga w podnoszeniu odporności. Poza tym papryka zawiera dużą ilość beta-karotenu i soli mineralnych. Dzięki jej regularnemu jedzeniu wesprzesz swój układ immunologiczny i wzrok. Zyskasz też młodzieńczy wygląd. Po to warzywo możesz sięgać bez obaw o przytycie.

Czosnek
Zwany ?cudem natury?. Jest ceniony od wieków. Działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze to tylko niektóre z jego zdrowotnych właściwości. Czosnek wpływa korzystnie na układ odpornościowy m.in. dzięki zawartości allicyny. Włączenie go do diety może ci też pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Marchewka
To skarbnica beta-karotenu. Nasz organizm przekształca go w witaminę A, która chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i jest niezbędna dla układu immunologicznego. Korzyści z chrupania marchewki? Większa odporność, lepszy wzrok i mniejsza skłonność do zaparć. Składniki zawarte w warzywie pomogą ci też upiększyć skórę i obniżyć poziom cholesterolu.

Szpinak
?Król warzyw? zawiera m.in. witaminę C, E, K, B6 oraz beta-karoten, potas i magnez. Jest także zasobny w żelazo, które przyczynia się do prawidłowej pracy układu immunologicznego. Poza wsparciem odporności, jedzenie szpinaku ukoi twój układ nerwowy. Będzie cię też chronić przed anemią, miażdżycą i nadciśnieniem.

Migdały
Są zasobne w witaminę E, której niedobór m.in. zwiększa ryzyko występowania chorób infekcyjnych. To także źródło cynku, odpowiedzialnego za obronę immunologiczną organizmu. Znajdziesz w nich również dobre tłuszcze, błonnik pokarmowy, wapń, białko i magnez. Co zyskasz dodając migdały do jadłospisu? Wzmocnisz odporność, obniżysz też ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu.

Łosoś
Charakteryzuje się imponującą wartością odżywczą. Dostarczy ci m.in. selenu, witaminy D i kwasów omega-3. Wszystkie wymienione składniki pozytywnie oddziałują na odporność. Ponadto kwasy omega-3 pomagają obniżyć poziom cholesterolu i mają właściwości przeciwzapalne. Badania potwierdzają, że ich spożycie przynosi korzyści w profilaktyce i leczeniu astmy i alergii.

Warto wiedzieć
Poza zdrową dietą, pozytywnie na odporność wpływa regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość i jakość snu. Istotny jest też relaks. Niekorzystne działanie na układ immunologiczny ma natomiast nieregularny tryb życia, stres, przemęczenie i nadużywanie antybiotyków. Jeśli chcesz wzmocnić odporność, ogranicz także alkohol i rzuć papierosy.

Źródła:

  • Szustakowska-Chojnacka M., ?100 roślin w twojej kuchni?, Warszawa 2015, s. 194-199, 227-231, 237-241, 281-286
  • Stolińska-Fiedorowicz H., Kraśniewska P. ?Jedz zielone?, Kraków 2019, s. 94-95
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/148570,migdaly (dostęp 04.04.2020)
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/61926,ktore-ryby-sa-najzdrowsze (dostęp 04.04.2020)
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/90034,od-czego-zalezy-odpornosc (dostęp 04.04.2020)


  • Copyright by UCB/VEDIM 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone PL-N-ZI-ALY-2000008