Witamina C
Pomaga w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, w tym w podnoszeniu odporności organizmu. Ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Istnieją też doniesienia, że łagodzi i skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych. Deficyt witaminy C w organizmie zmniejsza odporność na infekcje. Gdzie jej szukać? Najwięcej witaminy C znajduje się w czarnych porzeczkach, czerwonej papryce, natce pietruszki, brukselce i brokułach.
Witamina A
Jest niezbędna do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Niedobór witaminy A powoduje m.in. zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne. Gdzie znajdziesz witaminę A? Jest obecna zarówno w produktach odzwierzęcych (w formie retinolu i jego pochodnych), jak i roślinnych (w postaci karotenoidów). Bogate w witaminę A produkty odzwierzęce to jajka, mleko i żółte sery. Karotenoidów szukaj w marchewce, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie i morelach.
Cynk
Jako przeciwutleniacz (antyoksydant) chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Odpowiada za obronę immunologiczną organizmu. Zbyt mała ilość tego pierwiastka w diecie zwiększa podatność na infekcje. Jak uniknąć niedoboru cynku? Częściej sięgaj po owoce morza, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych, kaszę gryczaną, jajka i migdały.
Witamina D
Jest istotna nie tylko dla kości i zębów, ale także dla odporności. Witamina D wpływa na komórki układu immunologicznego (makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile). Poza tym nasila wytwarzanie katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych. Jej niedobór wiąże się m.in. z infekcjami. Źródła? Witaminę D zawdzięczamy przede wszystkim syntezie skórnej. Jest zawarta także w łososiu, sardynkach czy śledziu.
Żelazo
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego niedobór zwiększa ryzyko infekcji, zakażeń oraz obniża zdolność do walki z bakteriami. Które produkty są zasobne w żelazo? Ten mikroelement jest zwarty m.in. w mięsie, podrobach, jajkach, nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, orzechach, kaszy gryczanej i szpinaku. Wchłanianie żelaza pochodzenia roślinnego zwiększa witamina C.
Selen
Jest antyoksydantem i przyczynia się do zwiększonej aktywności komórek układu odpornościowego. Niedobór selenu może m.in. osłabić odpowiedź immunologiczną organizmu na infekcję bakteryjną czy wirusową. Gdzie jest selen? Dobrym źródłem tego składnika są produkty o dużej zawartości białka, w tym owoce morza, ryby oraz mleko i jego przetwory. Znajdziesz go także w czosnku i nasionach roślin strączkowych.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Zalicza się je do dobrych tłuszczów. Mają wielokierunkowy korzystny wpływ na zdrowie, m.in. nasilają odpowiedź immunologiczną na patogeny. Jedzenie odpowiednich ilości kwasów omega-3, wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Co dodać do jadłospisu? Kwasy omega-3 znajdują się m.in. w łososiu, sardynkach, śledziach czy tuńczyku. Zawiera je także olej lniany i rzepakowy oraz orzechy włoskie.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc (dostęp 16.12.19)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c (dostęp 16.12.19)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74604,cynk (dostęp 16.12.19)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/74583,zelazo (dostęp 16.12.19)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62900,witamina-a (dostęp 16.12.19)https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf (dostęp 16.12.19)Dymarska E.: Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny Lekarskie 2013; 82 (3): 222-231 Copyright by UCB/VEDIM 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone PL-P-ZI-ALY-2000004.