Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to pojęcia często używane zamiennie. Choć dają podobne objawy, mają różne przyczyny. Z tego względu stosowanie ich wymiennie jest błędem. Czy wiesz, jak odróżnić alergię pokarmową od nietolerancji pokarmowej?
Alergia pokarmowa
Jest to niepożądana reakcja organizmu na składnik pożywienia. Tak jak w przypadku każdego rodzaju alergii, wynika z nieprawidłowej reakcji naszego układu immunologicznego. Dochodzi do niej w momencie, gdy układ odpornościowy rozpoczyna produkcję przeciwciał typu IgE skierowanych przeciwko danemu składnikowi pożywienia. Duży wpływ na wystąpienie objawów alergii ma histamina, czyli substancja chemiczna wytwarzana zarówno przez organizm, jak i występująca naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych objawów, m.in. biegunki, zaparć, nudności, a nawet wymiotów.
Nietolerancja pokarmowa
To inaczej nadwrażliwość na pewien określony rodzaj żywności lub jej składnik. Jednak, w przeciwieństwie do alergii, nie jest uwarunkowana czynnikami immunologicznymi. Może być natomiast uwarunkowana genetycznie, a także wywołana przez substancje chemiczne dodawane do produktów spożywczych, zbyt szybkie włączanie urozmaiconego pokarmu do diety niemowlęcia czy przesadną dbałość o higienę.
Podobieństwa
Różnice
Aby postawić prawidłową diagnozę, należy przede wszystkim skontaktować się z lekarzem, który najprawdopodobniej poleci wykonać testy umożliwiające zdiagnozowanie źródła alergii: naskórkowe, testy z krwi, testy śródskórne. Dzięki nim możemy ustalić, czy dane objawy sygnalizują u nas alergię, czy też nietolerancję pokarmową. Pozwalają także na sprecyzowanie, które produkty należy wykluczyć z codziennej diety.
Źródła:
Copyright by UCB/VEDIM 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone. Data oprac. 2021 07 PL-N-ZI-ALY-2100005