Alergia pokarmowa
Jest to niepożądana reakcja organizmu na składnik pożywienia. Tak jak w przypadku każdego rodzaju alergii, wynika z nieprawidłowej reakcji naszego układu immunologicznego. Dochodzi do niej w momencie, gdy układ odpornościowy rozpoczyna produkcję przeciwciał typu IgE skierowanych przeciwko danemu składnikowi pożywienia. Duży wpływ na wystąpienie objawów alergii ma histamina, czyli substancja chemiczna wytwarzana zarówno przez organizm, jak i występująca naturalnie w niektórych produktach spożywczych. Może przyczynić się do wystąpienia niepożądanych objawów, m.in. biegunki, zaparć, nudności, a nawet wymiotów.
Nietolerancja pokarmowa
To inaczej nadwrażliwość na pewien określony rodzaj żywności lub jej składnik. Jednak, w przeciwieństwie do alergii, nie jest uwarunkowana czynnikami immunologicznymi. Może być natomiast uwarunkowana genetycznie, a także wywołana przez substancje chemiczne dodawane do produktów spożywczych, zbyt szybkie włączanie urozmaiconego pokarmu do diety niemowlęcia czy przesadną dbałość o higienę.
Podobieństwa
Zauważalne jest występowanie podobnych objawów.Są to przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak i występujące problemy skórne czy ogólne osłabienie organizmu.Zaliczamy tutaj m.in. ból brzucha, wysypkę skórną, biegunkę oraz wymioty. Różnice
Podstawową różnicą jest mechanizm powstawania obu typów dolegliwości. W przypadku alergii pokarmowej mamy do czynienia z niewłaściwą pracą naszego układu odpornościowego. Natomiast nietolerancja pokarmowa nie jest uwarunkowana czynnikami immunologicznymi.W przypadku alergii pokarmowej reakcja naszego organizmu jest wręcz natychmiastowa. Najczęściej występują problemy z oddychaniem czy problemy z sercem, a także z układem pokarmowym. Możliwe jest także wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego, czyli najgroźniejszej, zagrażającej życiu reakcji układu immunologicznego.W przypadku nietolerancji objawy są bardziej złożone. Dodatkowo mogą pojawić się dopiero po kilku dniach od spożycia danego składnika. Do najczęstszych objawów zaliczamy migreny, wzdęcia, złe samopoczucie, bóle kostne, niedokrwistość.Dodatkowo alergia pokarmowa może minąć z wiekiem i jest diagnozowana u niemowląt oraz małych dzieci. Zaś nietolerancja pokarmowa często towarzyszy nam przez całe życie i zazwyczaj pojawia się u młodzieży oraz dorosłych. Aby postawić prawidłową diagnozę, należy przede wszystkim skontaktować się z lekarzem, który najprawdopodobniej poleci wykonać testy umożliwiające zdiagnozowanie źródła alergii: naskórkowe, testy z krwi, testy śródskórne. Dzięki nim możemy ustalić, czy dane objawy sygnalizują u nas alergię, czy też nietolerancję pokarmową. Pozwalają także na sprecyzowanie, które produkty należy wykluczyć z codziennej diety.
Źródła:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/czy-to-alergia-pokarmowa-czy-nietolerancja-pokarmowa-poznaj-roznice-aa-S1mr-FYJ1-5Dc7.html [dostęp: 15.06.2021 r.]https://www.latopic.pl/alergia-a-nietolerancja-pokarmowa-roznice-i-podobienstwa/ [dostęp: 15.06.2021 r.]https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/wywiady/148253,sa-podobne-a-zdiagnozowac-je-nielatwo-alergia-pokarmowa-i-nietolerancja-pokarmowa [dostęp: 15.06.2021 r.] Copyright by UCB/VEDIM 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Data oprac. 2021 07 PL-N-ZI-ALY-2100005