Najpowszechniejsze alergeny
Do najczęstszych alergenów zaliczamy:
Zdarzają się także przypadki uczulenia na kalmary czy ostrygi. Zazwyczaj uczulone na owoce morza są osoby, które mają alergię na mięso ryb.
Rola owoców morza w życiu człowieka
Choć owoce morza mogą wywoływać reakcję alergiczną, to odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Jak wspomnieliśmy na początku, są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ale to nie wszystko! Owoce morza są również istotnym elementem międzynarodowego handlu.
Alergia na owoce morza
Dane wskazują jednak, że są one czynnikiem uczulającym nawet 40% dzieci i 33% dorosłych. Wykazano, że biologicznie aktywne alergeny ryb są wykrywalne w organizmie już po 10 minutach od spożycia. Nawet niewielkie ilości spożytych alergenów owoców morza mogą wywołać objawy alergiczne. Co ważne, mogą się one pojawić również na skutek alergenów wdychanych z powietrza. Osoby związane zawodowo z tym rodzajem kuchni, wdychając aerozole powstające podczas krojenia, czyszczenia bądź gotowania skorupiaków, są narażone na reakcje alergiczne. Mogą wystąpić również w wyniku bezpośredniego kontaktu skóry z owocami morza. Głównym alergenem jest tropomiozyna u skorupiaków oraz parwalbumina u ryb.
Objawy alergii na owoce morza
Do głównych objawów alergii zaliczamy:
Poważniejsze objawy, jakie może wywołać uczulenie na owoce morza, to:
Podróżując do krajów, których kuchnia opiera się na skorupiakach, należy uważać. Alergeny mogą przedostać się do potraw, które ich nie zawierają. Przed wyjazdem należy zaopatrzyć się w leki antyhistaminowe, które złagodzą ewentualne objawy alergii.