Sprawdź dostępność
Zyrtec UCB w swojej aptece

Alergia na owoce morza

Alergia na owoce morza

Przygotowywane na wiele sposobów stanowią podstawę kuchni w krajach śródziemnomorskich. Są źródłem wysokowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych minerałów, takich jak jod, wapń, selen oraz fluor. Owoce morze - bo o nich mowa - są potrawą uwielbianą na całym świecie. Niestety, co zmartwi wielu ich miłośników, mogą stanowić źródło silnej alergii.

Najpowszechniejsze alergeny

Do najczęstszych alergenów zaliczamy:

  • homary,
  • kraby,
  • krewetki.

Zdarzają się także przypadki uczulenia na kalmary czy ostrygi. Zazwyczaj uczulone na owoce morza są osoby, które mają alergię na mięso ryb.

 

Rola owoców morza w życiu człowieka

Choć owoce morza mogą wywoływać reakcję alergiczną, to odgrywają ważną rolę w żywieniu człowieka. Jak wspomnieliśmy na początku, są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Ryby morskie zawierają kwasy omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ale to nie wszystko! Owoce morza są również istotnym elementem międzynarodowego handlu.

Alergia na owoce morza

Dane wskazują jednak, że są one czynnikiem uczulającym nawet 40% dzieci i 33% dorosłych. Wykazano, że biologicznie aktywne alergeny ryb są wykrywalne w organizmie już po 10 minutach od spożycia. Nawet niewielkie ilości spożytych alergenów owoców morza mogą wywołać objawy alergiczne. Co ważne, mogą się one pojawić również na skutek alergenów wdychanych z powietrza. Osoby związane zawodowo z tym rodzajem kuchni, wdychając aerozole powstające podczas krojenia, czyszczenia bądź gotowania skorupiaków, są narażone na reakcje alergiczne. Mogą wystąpić również w wyniku bezpośredniego kontaktu skóry z owocami morza. Głównym alergenem jest tropomiozyna u skorupiaków oraz parwalbumina u ryb.

 

Objawy alergii na owoce morza

Do głównych objawów alergii zaliczamy:

  • nieżyt nosa,
  • zapalenie spojówek,
  • alergia jamy ustnej (obrzęk i zaczerwienienie warg i języka),
  • biegunka,
  • wymioty,
  • pokrzywka,
  • astma,
  • białkowe kontaktowe zapalenie skóry.

Poważniejsze objawy, jakie może wywołać uczulenie na owoce morza, to:

  • ogólnoustrojowe reakcje anafilaktyczne,
  • zewnątrzpochodne alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych.

Podróżując do krajów, których kuchnia opiera się na skorupiakach, należy uważać. Alergeny mogą przedostać się do potraw, które ich nie zawierają. Przed wyjazdem należy zaopatrzyć się w leki antyhistaminowe, które złagodzą ewentualne objawy alergii.

Copyright by UCB/VEDIM 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone. Data oprac. 2022 06 PL-N-ZI-ALY-2200011