U osób uczulonych na pyłki roślin może wystąpić alergia na niektóre pokarmy. Jak to się dzieje? Co powinniście o tym wiedzieć? Przeczytajcie!
Alergia na pyłki roślin- reakcje krzyżowe
Część chorych z alergią na pyłki roślin doświadcza objawów uczuleniowych po zjedzeniu wybranych owoców, warzyw, przypraw, ziół czy orzechów. Przyczyną są tzw. reakcje krzyżowe, które wynikają z podobieństwa substancji uczulających, zawartych w pyłkach i niektórych produktach żywnościowych.
Jakie pokarmy mogą uczulać osoby z alergią na pyłki? U osób, które mają alergie na konkretne pyłki, można wyróżnić następujące alergie pokarmowe:
- - pyłki leszczyny: jabłka, gruszki, brzoskwinie, orzechy laskowe;
- - pyłki brzozy: jabłka, gruszki, brzoskwinie, pomidory, marchew, kiwi, orzechy włoskie i laskowe;
- - pyłki traw: melon, arbuz, pomidory, soczewica, orzeszki ziemne;
- - Pyłki chwastów: zioła, przyprawy, seler, jabłka, marchew
Zespół alergii jamy ustnej- objawy
Opisywane reakcje uczuleniowe najczęściej objawiają się jako tzw. zespół alergii jamy ustnej (ang. Oral Allergy Syndrome, OAS). Objawy te to głównie pieczenie i swędzenie warg, podniebienia oraz języka, a niekiedy i chrypka. W niektórych przypadkach ? również poza okresem pylenia ? występuje katar sienny i zapalenie spojówek. W cięższym przebiegu mamy do czynienia z nudnościami, wymiotami, bólami brzucha.
Jak leczyć OAS?
Osoby z alergią na pyłki powinny przede wszystkim unikać pokarmów, które wywołują u nich objawy uczuleniowe. Trzeba zrezygnować przede wszystkim z produktów surowych, bo po ich ugotowaniu alergeny przestają być groźne, dlatego można jeść owoce pieczone i ciasta z owocami oraz pić kompoty i pasteryzowane soki. W farmakoterapii zespołu alergii jamy ustnej stosowane są leki antyhistaminowe lub glikokortykosteroidy. Chorym ze wstrząsem anafilaktycznym podaje się adrenalinę.
Źródła:
Copyright by UCB/VEDIM 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone PL-P-ZI-ALY-1900037