Objawy takie jak kichanie, pieczenie oczu czy lejący katar i duszności bez wątpienia utrudniają codzienne funkcjonowanie. Wielu alergików, oprócz tradycyjnych metod leczenia, poszukuje także tych mniej popularnych. Coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie: czy dieta może pomóc w łagodzeniu objawów alergicznych? Przyjrzymy się roli żywienia w zwalczaniu wiosennych alergii. Odpowiednia dieta przeciwzapalna: Kwasy tłuszczowe […]
Objawy takie jak kichanie, pieczenie oczu czy lejący katar i duszności bez wątpienia utrudniają codzienne funkcjonowanie. Wielu alergików, oprócz tradycyjnych metod leczenia, poszukuje także tych mniej popularnych. Coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie: czy dieta może pomóc w łagodzeniu objawów alergicznych? Przyjrzymy się roli żywienia w zwalczaniu wiosennych alergii.
Kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się głównie w tłustych rybach, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia objawów alergicznych. Dlatego osoby z alergią powinny rozważyć regularne spożywanie ryb takich jak: tuńczyk, łosoś czy makrela. Wartym uwagi źródłem kwasów omega-3 są również orzechy włoskie i siemię lniane. Wzbogacenie potraw o różnorodne przyprawy, np. takie jak chili czy kurkuma, które wykazują działanie przeciwzapalne, może pomóc w wyciszeniu reakcji alergicznych. Pomocne może okazać się także spożywanie ciepłych napojów (ziół i herbat) oraz posiłków (takich jak zupy czy kisiele), które rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają odkrztuszanie.
Warzywa i owoce są naturalnym źródłem antyoksydantów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i zwalczać stan zapalny. W przypadku wiosennych alergii zaleca się spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, szczególnie takich jak: brokuły, ogórki, fasolka szparagowa, papryka, sałata, bakłażan czy cukinia. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają organizmowi w zwalczaniu substancji prozapalnych. Znanymi od pokoleń produktami, którymi już nasze babcie wzmacniały odporność wnucząt, są także cebula i czosnek.
Niedawne badania sugerują, że zdrowa flora jelitowa może odgrywać rolę w regulowaniu odpowiedzi immunologicznej organizmu. Spożywanie żywności bogatej w probiotyki, takiej jak jogurt naturalny czy kefir, może przyczynić się do poprawy równowagi mikroflory jelitowej, szczególnie u dzieci. Nieocenionym źródłem kultur dobrych bakterii są także kiszonki – nie tylko kapusta i ogórki, ale także rzodkiew, buraki czy papryka.
Istnieje również grupa produktów, których spożywanie może zaostrzyć przebieg alergii wziewnej. Długodojrzewające sery i czerwone mięso, chociaż bardzo smaczne, mogą nasilać reakcje alergiczne. Warto również wspomnieć o tym, że alkohol oraz papierosy nie są naszym sprzymierzeńcem w walce z uczuleniem – mogą nasilać jego objawy. Alergicy powinni także przeanalizować tabelę alergii krzyżowych – niektóre alergeny pyłków roślin reagują krzyżowo z alergenami pokarmowymi. Na tej podstawie możemy wykluczyć z diety ryzykowne pokarmy.>
Źródła:
Copyright by UCB/VEDIM 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone. Data oprac. 2023 05 PL-N-ZI-ALY-2300008