Menu
Menu
 Odwiedź nas na:
Strona główna Porady Czy żywienie może pomóc w łagodzeniu objawów wiosennych alergii?
Czy żywienie może pomóc w łagodzeniu objawów wiosennych alergii?
Objawy takie jak kichanie, pieczenie oczu czy lejący katar i duszności bez wątpienia utrudniają codzienne funkcjonowanie. Wielu alergików, oprócz tradycyjnych metod leczenia, poszukuje także tych mniej popularnych. Coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie: czy dieta może pomóc w łagodzeniu objawów alergicznych? Przyjrzymy się roli żywienia w zwalczaniu wiosennych alergii. Odpowiednia dieta przeciwzapalna: Kwasy tłuszczowe […]
Czy żywienie może pomóc w łagodzeniu objawów wiosennych alergii?

Objawy takie jak kichanie, pieczenie oczu czy lejący katar i duszności bez wątpienia utrudniają codzienne funkcjonowanie. Wielu alergików, oprócz tradycyjnych metod leczenia, poszukuje także tych mniej popularnych. Coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie: czy dieta może pomóc w łagodzeniu objawów alergicznych? Przyjrzymy się roli żywienia w zwalczaniu wiosennych alergii.

Odpowiednia dieta przeciwzapalna:

Kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się głównie w tłustych rybach, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia objawów alergicznych. Dlatego osoby z alergią powinny rozważyć regularne spożywanie ryb takich jak: tuńczyk, łosoś czy makrela. Wartym uwagi źródłem kwasów omega-3 są również orzechy włoskie i siemię lniane. Wzbogacenie potraw o różnorodne przyprawy, np. takie jak chili czy kurkuma, które wykazują działanie przeciwzapalne, może pomóc w wyciszeniu reakcji alergicznych. Pomocne może okazać się także spożywanie ciepłych napojów (ziół i herbat) oraz posiłków (takich jak zupy czy kisiele), które rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają odkrztuszanie.

Spożywanie warzyw i owoców:

Warzywa i owoce są naturalnym źródłem antyoksydantów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i zwalczać stan zapalny. W przypadku wiosennych alergii zaleca się spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, szczególnie takich jak: brokuły, ogórki, fasolka szparagowa, papryka, sałata, bakłażan czy cukinia. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają organizmowi w zwalczaniu substancji prozapalnych. Znanymi od pokoleń produktami, którymi już nasze babcie wzmacniały odporność wnucząt, są także cebula i czosnek.

Probiotyki i zdrowa flora jelitowa:

Niedawne badania sugerują, że zdrowa flora jelitowa może odgrywać rolę w regulowaniu odpowiedzi immunologicznej organizmu. Spożywanie żywności bogatej w probiotyki, takiej jak jogurt naturalny czy kefir, może przyczynić się do poprawy równowagi mikroflory jelitowej, szczególnie u dzieci. Nieocenionym źródłem kultur dobrych bakterii są także kiszonki - nie tylko kapusta i ogórki, ale także rzodkiew, buraki czy papryka.

Unikanie pokarmów pogarszających objawy alergii:

Istnieje również grupa produktów, których spożywanie może zaostrzyć przebieg alergii wziewnej. Długodojrzewające sery i czerwone mięso, chociaż bardzo smaczne, mogą nasilać reakcje alergiczne. Warto również wspomnieć o tym, że alkohol oraz papierosy nie są naszym sprzymierzeńcem w walce z uczuleniem - mogą nasilać jego objawy. Alergicy powinni także przeanalizować tabelę alergii krzyżowych - niektóre alergeny pyłków roślin reagują krzyżowo z alergenami pokarmowymi. Na tej podstawie możemy wykluczyć z diety ryzykowne pokarmy.>

Inne porady
Porady
Sezon pylenia (sierpień): ambrozja
Ambrozja (Ambrosia) to rodzaj roślin z rodziny astrowatych (Asteraceae), obejmujący kilkadziesiąt gatunków. Najbardziej znana w...
Porady
Sezon pylenia (lipiec): pokrzywa, babka lancetowata, komosa i szczaw
Pylenie roślin jest jednym z głównych źródeł alergii sezonowych. W Polsce wiele osób cierpi na...
Porady
Sezon pylenia (czerwiec): sosna i bylica
Sosna (Pinus) to rodzaj drzew iglastych z rodziny sosnowatych (Pinaceae). W Polsce najczęściej spotykanymi gatunkami...
Zyrtec UCB
Lek przeciwhistaminowy
o działaniu przeciwalergicznym.