Wiosna to pora roku, na którą wielu z nas czeka z utęsknieniem. Pełna kwitnących roślin i przyjemnych temperatur aura napawa optymizmem i nastraja do działania, jednak? nie wszystkich. Niestety, dla osób cierpiących na wiosenne alergie ten okres może stanowić wyzwanie.
Objawy takie jak kichanie, pieczenie oczu czy lejący katar i duszności bez wątpienia utrudniają codzienne funkcjonowanie. Wielu alergików, oprócz tradycyjnych metod leczenia, poszukuje także tych mniej popularnych. Coraz więcej osób poszukuje odpowiedzi na pytanie: czy dieta może pomóc w łagodzeniu objawów alergicznych? Przyjrzymy się roli żywienia w zwalczaniu wiosennych alergii.
Odpowiednia dieta przeciwzapalna:
Kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się głównie w tłustych rybach, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia objawów alergicznych. Dlatego osoby z alergią powinny rozważyć regularne spożywanie ryb takich jak: tuńczyk, łosoś czy makrela. Wartym uwagi źródłem kwasów omega-3 są również orzechy włoskie i siemię lniane. Wzbogacenie potraw o różnorodne przyprawy, np. takie jak chili czy kurkuma, które wykazują działanie przeciwzapalne, może pomóc w wyciszeniu reakcji alergicznych. Pomocne może okazać się także spożywanie ciepłych napojów (ziół i herbat) oraz posiłków (takich jak zupy czy kisiele), które rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają odkrztuszanie.
Spożywanie warzyw i owoców:
Warzywa i owoce są naturalnym źródłem antyoksydantów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i zwalczać stan zapalny. W przypadku wiosennych alergii zaleca się spożywanie różnorodnych warzyw i owoców, szczególnie takich jak: brokuły, ogórki, fasolka szparagowa, papryka, sałata, bakłażan czy cukinia. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają organizmowi w zwalczaniu substancji prozapalnych. Znanymi od pokoleń produktami, którymi już nasze babcie wzmacniały odporność wnucząt, są także cebula i czosnek.
Probiotyki i zdrowa flora jelitowa:
Niedawne badania sugerują, że zdrowa flora jelitowa może odgrywać rolę w regulowaniu odpowiedzi immunologicznej organizmu. Spożywanie żywności bogatej w probiotyki, takiej jak jogurt naturalny czy kefir, może przyczynić się do poprawy równowagi mikroflory jelitowej, szczególnie u dzieci. Nieocenionym źródłem kultur dobrych bakterii są także kiszonki - nie tylko kapusta i ogórki, ale także rzodkiew, buraki czy papryka.
Unikanie pokarmów pogarszających objawy alergii:
Istnieje również grupa produktów, których spożywanie może zaostrzyć przebieg alergii wziewnej. Długodojrzewające sery i czerwone mięso, chociaż bardzo smaczne, mogą nasilać reakcje alergiczne. Warto również wspomnieć o tym, że alkohol oraz papierosy nie są naszym sprzymierzeńcem w walce z uczuleniem - mogą nasilać jego objawy. Alergicy powinni także przeanalizować tabelę alergii krzyżowych - niektóre alergeny pyłków roślin reagują krzyżowo z alergenami pokarmowymi. Na tej podstawie możemy wykluczyć z diety ryzykowne pokarmy.>
Źródła:
- https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/dieta-na-alergie-wziewna-alergia-wziewna-czego-nie-mozna-jesc-aa-Wp8x-UrzK-8m7g.html (Dostęp: 05.05.2023)
- https://vistulaclinic.pl/czy-dieta-w-alergii-wziewnej-ma-znaczenie-jak-pomoc-sobie-w-leczeniu-alergii-za-pomoca-diety/ (Dostęp: 05.05.2023)
- https://www.hellozdrowie.pl/artykul-zywnosc-przeciwko-alergii/ (Dostęp: 05.05.2023)