Migdały
Są skarbnicą wapnia. Zawierają też dużo dobrych tłuszczów jednonienasyconych, błonnika pokarmowego, białka, magnezu i ?witaminy młodości? E. Co zyskasz dzięki migdałom? Pomogą ci obniżyć ciśnienie, poziom cukru i cholesterolu. Zmniejszą także głód i przysłużą się utracie wagi (239 mg wapnia/100 g).
Suszone figi
Poza wapniem znajdziesz w nich m.in. potas, żelazo i magnez. Są również bogate w błonnik pokarmowy. Jak wpływają na twoje zdrowie? Przyczyniają się do wzmocnienia kości, obniżenia ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Ponadto jedzenie fig zapobiega zaparciom i chorobom jelit. Owoce są też zalecane przy anemii (203 mg wapnia/100 g).
Natka pietruszki
Jest odżywczą bombą. Oprócz wapnia zawiera m.in. witaminy: A, C, E, K, B2, kwas foliowy oraz potas, magnez i żelazo. Jakie korzyści zdrowotne odniesiesz sięgając po natkę pietruszki? Poprawisz wzrok, wzmocnisz kości i zyskasz lepszą odporność. Natka ma też właściwości moczopędnie i uspokajające. Ponadto zapobiega anemii (193 mg wapnia/100 g).
Orzechy laskowe
Dobre źródło wapnia i nie tylko. Są także zasobne w korzystne tłuszcze. Znajduje się w nich również magnez, potas, cynk, białko i błonnik pokarmowy. Znaczenie orzechów laskowych dla twojego zdrowia? Sprzyjają obniżeniu poziom cholesterolu oraz profilaktyce nadciśnienia tętniczego i osteoporozy (186 mg wapnia/100 g).
Biała fasola
Cechuje się imponującą wartością odżywczą. Prócz wapnia zawiera białko, błonnik, magnez, potas czy lignany. Jakie ma właściwości zdrowotne? Regularne jedzenie białej fasoli usprawni twoje trawienie i pomoże ci w utrzymaniu prawidłowej wagi. Obniży też ciśnienie krwi i poziom cholesterolu (163 mg wapnia/100 g).
Jarmuż
Jest uważany za najzdrowsze warzywo na świecie. Zawiera wapń, a także witaminy: C, K, z grupy B oraz beta-karoten i inne przeciwutleniacze, potas, żelazo, białko i błonnik pokarmowy. Jak działa na twoje zdrowie? Jedząc jarmuż, wzmocnisz kości, wzrok, serce i odporność. Zawarte w nim składniki mają też właściwości przeciwnowotworowe (157 mg wapnia/100 g).
Suszone morele
Pyszne i pełne wartości odżywczych. Dostarczą ci wapnia, witaminy C i E, beta-karotenu, potasu oraz żelaza. Są także bogate w błonnik pokarmowy. Jakie mają właściwości prozdrowotne? Pomogą ci poprawić zdrowie oczu i skóry. Usprawnią też pracę przewodu pokarmowego i obniżą stężenie cholesterolu (139 mg wapnia/100 g).
Źródła:
Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B., ?Wartość odżywcza produktów spożywczych i typowych potraw?, Warszawa 2012, s. 59, 61, 69, 73Stolińska-Fiedorowicz H., Kraśniewska P. ?Jedz zielone?, Kraków 2019, s. 88-89, 105-107M. Szustakowska-Chojnacka, ?100 roślin w twojej kuchni?, Warszawa 2015, s. 206-212, 244-249https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/73823,wapn (dostęp 30.04.2020)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/148570,migdaly (dostęp 30.04.2020)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/200879,orzechy (dostęp 30.04.2020)https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/123232,morele (dostęp 30.04.2020) Copyright by UCB/VEDIM 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone PL-N-ZI-ALY-2000008