Przyczyną alergii, szczególnie w okresie jesiennym, mogą być zarodki grzybów pleśniowych. Najczęściej uczulającymi pleśniami są Alternaria i Cladosporium. Najczęściej spotykamy je w przestrzeniach zamkniętych o dużej wilgotności takich jak łazienki, piwnice, strychy, a także parapety, kosze na śmieci czy klimatyzacja. Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi grzybów i pleśni są nawilżacze powietrza, wysoka temperatura lub nieprawidłowa wentylacja. Alergia może jednak nas dotknąć nie tylko w zamkniętych pomieszczeniach - źródłem pleśni zewnątrzdomowych mogą być opadłe liście, skoszona trawa czy siano.
Jakie są objawy alergii na grzyby i pleśnie?
Najczęstszymi symptomami alergii na grzyby pleśniowe są:
- katar,
- kichanie,
- niedrożność i swędzenie nosa,
- duszności,
- świszczący oddech,
- alergiczne zapalenie spojówek,
- Zadbaj o odpowiednią wilgotność w Twoim mieszkaniu. Zrezygnuj z nawilżacza powietrza, a także roślin doniczkowych i przedmiotów, które mogą zbierać kurz i wilgoć: wykładzin, zasłon okiennych, a także dywaników i mat w łazience. Możesz także zainwestować w elektryczny osuszacz powietrza.
- Nie zapominaj o porządkach. Częste odkurzanie i ścieranie kurzy zapobiega osadzaniu się alergenów na płaskich powierzchniach w mieszkaniu. Szczególną uwagę należy zwrócić na łazienkę, której wysoka wilgotność może sprzyjać rozwojowi pleśni. Pamiętaj o dokładnym czyszczeniu kafelków, wanny, kabiny i baterii prysznicowej.
- Regularnie czyść i opróżniaj lodówkę. Źródłem grzybów pleśniowych może być także przeterminowana lub źle przechowywana żywność. Ważne, byś pamiętał o porządkach w lodówce, wyrzucaniu psujących się produktów, a także o czyszczeniu koszy na śmieci, w których mogą znajdować się resztki jedzenia.
- Codziennie wietrz mieszkanie oraz pamiętaj, by w ciągu dnia odsłaniać rolety lub zasłony ? pleśnie są cieniolubne i szybciej rozwijają się w zacienionych pomieszczeniach i zakamarkach.
- Unikaj spacerów w okresie pylenia grzybów pleśniowych. Jeśli musisz zająć się pracami ogrodowymi, załóż maseczkę, by nie wdychać alergenów.